Andelsjordbruk
Om andelsjordbruk
Andelsjordbruk är ett sätt att knyta konsument och odlare närmare varandra och ta bort alla mellanhänder. Lokalt och närproducerat, mindre transporter och mindre svinn. Målsättningen är att allt som odlas och skördas skall ätas upp. Till skillnad mot det industriella jordbruket där närmare hälften kastas på vägen mellan jord och bord.
Som andelskund har du del i grödorna som odlas hos oss. Varje vecka under säsong får du din andel av skörden i form av en välfylld kasse med 8 till 14 olika grödor. Vilka grödor som ingår i kassen varierar efter säsong och tillgång. Som andelskund delar du skörden, samtidigt som du är med och delar risken med oss som odlar.
Vi odlar för en större skörd än vad som är en normal åtgång för andelskunderna. Skälet är att ta höjd för missväxt. Överskott avyttras som veckokasse via sms-tjänst och kommer andelsjordbruket ekonomiskt tillgodo. Som andelskund har du alltid första tjing och får de finaste grönsakerna.
Grödorna
Vi odlar cirka 40 olika sorters grödor över säsong. Flertalet är välkända grödor och fungerar som bas i odlingen och i din andelskasse. Till det kommer ett antal primörer med kort säsong, lite av guldkant på andelskassen och som grund för en extra fin måltid till helgen. Det dyker även upp en del lite udda och exklusiva grönsaker som kan vara svåra att hitta i butik, oftast på grund av att de är svåra att odla storskaligt och därmed dyra.
Ledstjärnan när vi väljer grödor och sorter är att de skall vara smakrika och innehålla mycket näring. Volymen eller vikten av skörden är av underordnad betydelse, till skillnad mot det industriella jordbruket där allt bygger på volym. Det vi odlar är sådant som vi med stor tillfredsställelse själva äter.
Grönsakerna till veckans kasse skördas samma dag som ni hämtar. Färskare kan det inte bli. Vi undviker, så långt det går, att tvätta grönsakerna i samband med skörd. Det innebär att lite jord kan följa med i kassen. Fördelen är att hållbarheten blir bättre. Det spar också skördetid och därmed kostnader för oss alla.
Odlingsåret
Vi målsättning är en säsong som sträcker sig från mitten av maj till november månad ut. Men vädret varierar så klart och styr i viss mån hur tidigt vi kan komma igång. 26 veckors leverans är ett bra riktmärke.
Ett odlingsår kan se ut så här:
Försäsong, maj-juni: Nu är de tidiga och frosttåliga primörerna klara att skörda. Mycket möda ligger bakom dessa delikatesser. fröna sås inomhus i februari och mars, små plantor planteras ut när jorden är uppvärmd i våra tunnelväxthus och antalet soltimmar räcker till för att driva grönsakernas tillväxt. Grönsaksvolymen i kassen är lite mindre men ack så efterlängtade. Vi räknar med att kassen bland annat innehåller: Morötter, rödbetor, majrova, knipplök, bladgrönt, sallad och rabarber. Vid något tillfälle blir det även sparris och jordgubbar.
Högsäsong, juli-september: Nu är perioden då vi verkligen frossar i ett stort utbud av grönsaker och örter. I odlingstunnlarna frodas solmogna tomater, gurka och chili. De välfyllda veckokassarna blir en perfekt bas för grillfesten med nära och kära eller till picknicken. Det som inte äts upp under veckan kan med fördel frysas in för senare användning.
Eftersäsong, oktober-november: Nu går vi in i perioden då rotfrukter och kål är som allra bäst och som är stommen i andelskassen. Samtidigt skördar vi bladgrönt i odlingstunnlarna, väl skyddade från frost. Hur långt ut på säsongen som vi kan skörda styrs av vädret.
Frågor?
Vi har en sida där vi samlat vanligt förekommande frågor och försöker ge kloka svar på dessa. klicka här: Vanliga frågor
Tveka inte att kontakta oss om du vill veta mer. Säkrast är via e-post då vi tillbringar mycket tid i odlingen och har svårt att svara på telefonsamtal. sms funkar också bra, så klart.